Vattentvilling för beredskap & kris kommer att bli en unik lösning på marknaden för beslutsfattare, kundtjänstpersonal och operatörer, som alla får tillgång till förädlad data omsatt till en aktuell nulägesbild av systemen. Detta syftar till att stödja beslutsfattande på olika nivåer.
Krisberedskap med Vattentvilling för krisberedskap & kris
Genom att utveckla Vattentvilling för krisberedskap & kris skapas inte bara en ny tjänst på den nordiska och globala marknaden, utan det möjliggör även:
- Att vattenindustrin kan fatta datadrivna beslut baserade på realtidsdata, som omvandlas till information användbar för beslutsfattare i krissituationer samt för optimering av befintlig infrastruktur.
- Byggande av kunskap som leder till snabbare implementering av andra digitala tjänster inom vattenindustrin, eftersom säker dataöverföring och datalagring måste utvecklas som en del av projektet.
- En säkrare och mer effektiv hantering av dricksvatten, både under kriser och i den dagliga driften, tack vare bättre underbyggda beslut som kan fattas i både den dagliga verksamheten och den långsiktiga planeringen.
- Ökad konkurrenskraft och exportpotential, baserat på det stora investeringsbehovet som vattenindustrin står inför.
- Användningen av digitala tvillingar utgör dessutom en viktig del i att positionera Sverige som en föregångare inom avancerad digitalisering i svensk industri.
Projektet identifierar även viktiga kunskapsluckor och kompetenser för fortsatt digitalisering av vattenindustrin, med en nära dialog som hjälper driftpersonal och beslutsfattare att förstå sina behov och utmaningar.
Resultatmål
Målet för projektet är att:
- Utveckla en ny digital tjänst som underlättar beslutsfattande inom dricksvattenindustrin i kris- och beredskapssituationer.
- Utarbeta ett affärsavtal mellan parterna som är anpassat för framtida kommersialisering och marknadsintroduktion av den nya tjänsten.
- Ta fram en prototyp, testad och demonstrerad i operativ miljö.
- Tillsammans medaffärspartner anpassa tjänsten för en global marknad.
- Dela kunskap med huvudaktörer inom vattenindustrin.
Kunskap och kompetens
Projektet tar vara på befintliga affärspartners, forskare samt stora och små aktörer inom vattenindustrin för att få tillgång till den senaste kunskapen från globala företag, små start-ups och den senaste forskningen. Kunskapsspridningen blir därmed omfattande och förväntas kunna nå många både i Sverige och utomlands. Det finns samtidigt stora möjligheter för implementering, tester och utvärdering i verklig miljö i en iterativ process.
Projektet identifierar även viktiga kunskapsluckor och kompetenser för fortsatt digitalisering av vattenindustrin, med en nära dialog som hjälper driftpersonal och beslutsfattare att förstå sina behov och utmaningar.