Vi behöver stärka arbetet med civil beredskap vad gäller att förebygga och att hantera störningar i vattenindustrin samtidigt som vi har förändringar i klimatet med ökande temperaturer och nya nederbördsmönster som påverkar tillgången på vatten.
Sammantaget innebär dessa sårbarheter risk för allvarliga konsekvenser för samhällets skyddsvärden och det är där projekt ”Vattentvilling, för beredskap & kris” kommer in i bilden.
Digitala tvillingar i dag
Dagens digitala tvillingar används mest av ingenjörer, medan det saknas användarvänliga verktyg för beslutsfattare. Informationen som genereras är svår att förstå och kräver hög teknisk kompetens, vilket gör att den når ytterst få personer.
Dessutom är implementeringen av digitala tvillingar komplex samtidigt som det ofta saknas kompetens för detta. Följden blir att få inom vattenindustrin kan använda dem.
En ytterligare försvårande faktor är att dricksvattensystem kräver hög säkerhet, vilket komplicerar både installation och underhåll. Dessa begränsningar försvårar en omfattande användning av digitala tvillingar för olika behov.
Digitalisering ger möjligheter
Digitaliseringen ger oss stora möjligheter att möta de utmaningar som finns idag. Dessutom måste världens länder under de kommande åren accelerera sitt hållbarhetsarbete, vilket kommer få direkta konsekvenser på kommersiella, ekonomiskt överkomliga lösningar som kan bidra till att uppfylla målen.
Med digitaliseringen erbjuds stora möjligheter att hantera utmaningar och påskynda hållbarhetsarbetet globalt. Digitala tvillingar, som är online-anslutna, kan övervaka vatteninfrastrukturen i realtid och ge en kontinuerlig översikt av systemen. Detta hjälper vattenindustrin att fatta snabba och informerade beslut vid kriser, möjliggör förebyggande underhåll och minskar risken för driftstopp. Genom att modellera och simulera vattenflöden kan producenter och distributörer förutse och testa olika scenarier inför samhällsstörningar som föroreningar eller läckage.
Projektets inriktning
Projektet fokuserar på modell som är uppkopplad on-line det vill säga en digital tvilling En digital tvilling ska ge en aktuell översikt av dricksvattendistributionssystemet i en stad. Tjänsten ska kunna användas för att fatta datadrivna beslut under kriser genom att snabbt presentera relevant information. Modellen ska också användas för att simulera olika åtgärdsscenarier och därmed möjliggöra planering av framtida händelser som avbrott och underhåll. Centralt i projektet är att möjliggöra datadrivna beslut och säkert utbyte av data mellan olika aktörer.
Syfte med projektet
Syftet med projektet är att utveckla en ny tjänst för att fatta välgrundade beslut i krissituationer, baserat på digitala tvillingar av dricksvattenledningsnätet. Tjänsten tar hänsyn till svenska säkerhetskrav och EU-direktiv som t.ex. NIS-direktivet, och riktar sig till både stora och små vattendistributörer. Användargränssnittet blir enkelt, vilket gör informationen tillgänglig för beslutsfattare, kundtjänstpersonal och operatörer.
Datadrivet beslutsstöd
Tjänsten kommer att fungera som ett enkelt datadrivet beslutstöd inför och vid krissituationer. Vi tar fram prototyper av den nya tjänsten som testas i pilotskala och anpassas till nordiska förhållanden, med målet att även kunna tillämpas globalt. Marknadspotentialen är omfattande då efterfrågan finns från både svensk och internationell vattenindustri.
Marknadspotentialen är omfattande då efterfrågan finns från både svensk och internationell vattenindustri
Flera aktörer samverkar
I projektet samlas flera av Sveriges dricksvattenproducenter och -distributörer tillsammans med landets främsta forskare inom riskhantering av dricksvatten. Initialt definieras tjänstens viktigaste funktioner och därefter bidrar spetskompetens inom partnerkonstellationen till validering av den nya tjänsten. Genom att samla både slutkund och spetskompetens från DHI, Chalmers, affärspartners och Livsmedelsverket, är förutsättningarna goda för ett stort genomslag och implementering av senaste tekniken inom utveckling av digitala tvillingar för säkerhetsklassad infrastruktur.
Genom utveckling av den nya tjänsten kommer projektet tydligt bidra till att:
- Höja kompetensen om hur digitala tvillingar kan nyttjas inom vattenindustrin i stort, vilket öppnar upp för andra tillämpningar av denna teknik.
- Höja kunskapen om hur information relaterad till samhällsviktig infrastruktur kan digitaliseras, med hänsyn till krav på informationssäkerhet och skydd.
- Utveckling av en ny tjänst på marknaden som kan lanseras kort efter projektets avslut, både i Sverige och internationellt. Detta kommer att hjälpa svensk industri att stärka Sveriges position inom området.