Vattentvilling för beredskap & kris är ett projekt som har representanter från ett antal olika organisationer och företag vilka tillsammans täcker in den spetskompetens som behövs för att utveckla denna tjänst till en global marknad.
Ett projekt med spetskompetens, marknadskunskap och lång erfarenhet
Tillsammans har vi i projektet spetskompetens inom modellering, dataanalys, digitala kopplingar till SCADA-system samt implementering av AI- och ML-algoritmer i digitala tjänster. Vi har dessutom en djup marknadskunskap och lång erfarenhet av säkerhetsskyddad vatteninfrastruktur vilket ger oss en god insikt i vilka utmaningar som skulle kunna lösas med den digitala vattentvillingen. Vi besitter kompetens inom utveckling av digitala tjänster och beslutsstöd som möjliggör för slutkund att ta datadrivna beslut i hela organisationen.
Projektparterna, affärspartners och referensgruppen har ett omfattande nätverk med stor spridning vilket ger en god möjlighet till kunskapsspridning, kunskapsinhämtning och omsättning av kunskap i utvecklingen av den nya tjänsten.
Projektparter
Chalmers
Kompetens
Sveriges ledande forskarteam inom risker för dricksvattendistribution och kvalitet. Leder Sveriges största nätverk för dricksvattendistributörer och producenter, forskare och företag – DRICKS
Engagemang och roll
Leder forskare och examensstudenter som utvecklar och verifierar konsekvensanalyser med digitala tvillingar som stöd för att kunna ta underbyggda beslut i kris. Kunskapsspridning via nätverket DRICKS
DHI Sverige AB
Kompetens
Experter inom modellering riktat mot vattenindustrin, uppkoppling digital tvilling, dataanalys, modellering av VA-ledningsnät och utveckling av beslutsstöd, projektledning av innovationsprojekt. DHI Sverige är en del av DHI-Group som finns i över 30 länder runt om i världen och utvecklar mjukvara för modellering av vatten i olika miljöer.
Engagemang och roll
Kommersiell part som vill utveckla helt ny tjänst som kan säljas nationellt och globalt till vattenindustrin. Den nya tjänsten skapar stor nytta då den riktar sig till nya kundgrupper som beslutsfattare jmf med tidigare mer tekniska utredare.
Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB / NSVA
Kompetens
Dricksvattendistributör, lång erfarenhet av drift och underhålla av säkerhetsklassad infrastruktur. Domänkunskap inom hela dricksvattenkedjan, drift och krisberedskap, modellering samt lång erfarenhet av deltagande i andra innovationsprojekt.
Engagemang och roll
Testar tjänsten i pilotskala för den digitala tvillingen i krisberedskap. Deltar både i att specificera, testa och utvärdera den utvecklade tjänsten.
Sydvatten
Kompetens
Dricksvattenproducent, producerar dricksvatten till ca 1 miljon svenskar i 17 kommuner. Fungerar som pilot. Har kunskap om både produktion och distribution av dricksvatten samt säkerhetsaspekter i samband med uppkoppling av digitala tvillingar.
Engagemang och roll
Definierar behov, testar och utvärderar utvecklade lösningar, specifikt integrationsmetodik för uppkoppling av digital tvilling ur ett säkerhetskyddsperspektiv.
VA SYD
Kompetens
Dricksvattendistributör, driver vattenindustrins frågeställningar och fungerar som pilot för utvecklade tekniker. Domänkunskap inom hela vattenkedjan, modellering samt lång erfarenhet av deltagande i andra innovationsprojekt. Är också huvudansvarig för branschorganisationen Svenskt Vattens Digitaliseringsnätverk.
Engagemang och roll
Specificera, testa och utvärdera den generiska och säkra uppkopplingen av digital tvilling mot verksamhetens SCADA-data.
Aarhus Vand
Kompetens
Dricksvattenproducent och distributör, har nyligen etablerat en innovationsmiljö för utveckling av vattenindustrin Water Living Lab. Har kompetens inom både daglig drift i vattenindustrin och samtidigt stor erfarenhet av innovation och utveckling inom branschen.
Engagemang och roll
Definiera scenarioverktyget som tvillingen ska bidra till samt utformning av användargränssnitt. Fungerar även som pilot. Information och kunskapsspridning kommer ske i samarbete med Water Living Lab.
Affärspartners
ABB
Global SCADA- och teknikleverantör som arbetar inom flera olika branscher. Har ett globalt affärsavtal med DHI och har redan pågående samarbete i exempelvis Italien. Kommer kunna bidra till anpassning av tjänst till en global marknad och en affärsplan för lansering av ett gemensamt kommersiellt erbjudande.
FlowBelow AB
Litet start-up bolag som nyligen etablerat sig inom den svenska vattenindustrin och bidragit med ny kunskap om möjliga nya digitala lösningar för mätning. Förväntas bidra med innovativt och snabbfotat arbetssätt samt kunskap om den svenska vattenindustrins möjligheter och begränsningar i utvecklingen av nya digitala tjänster.
Volue AB
Volue utvecklar IT-lösningar för kommunal infrastruktur. Primärt utvecklar de programvara för tekniska konsulttjänster. Deras vision är att bidra till hållbar förvaltning av vattenindustrins infrastruktur. Volue har en ledande marknadsposition i Norge inom dokumentation av infrastrukturen och växande position i Danmark och Polen. Företaget är en del av Volue-gruppen som är Norges 3 största programvaruutvecklare. DHI och Volue tecknat ett gemensamt globalt affärsavtal.
Referensgrupp
Livsmedelsverket
Livsmedelsverket är ansvarig myndighet för krisberedskap när det handlar om dricksvattendistribution och besitter kunskap om framtida och befintliga krav på vattenindustrin samt de säkerhetskrav som projektet behöver förhålla sig till.
MIVA- Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB
Representerar en liten svensk vattendistributör som därmed har begränsade resurser, men desto större nytta av digitala hjälpmedel. Detta förutsätter att nya tjänster anpassas till verksamhetens behov och kompetensnivå. Mats har lång erfarenhet av dricksvattendistribution och kan tydligt definiera vad den lilla aktören har för behov och begränsningar i förhållande till de stora.
RISE
Magnus på RISE är vice programchef för Mistra-programmet Mistra Infra Maint. Han har också genomfört studier om vattenindustrins digitala utveckling samt är expert inom modellering och digitala tvillingar. Magnus publicerade nyligen rapporten Digitaliseringen av den svenska VA-branschen.
Stockholm Vatten och Avfall (SVOA)
Stockholm Vatten och Avfall hanterar dricksvattendistributionen i 12 kommuner i och runt Stockholm. Alexander arbetar med verksamhetens modeller och utveckling av verksamhetens nya digitala lösningar.